Olika inriktningar för den som vill plugga musik

Det finns många olika utbildningar för den som är intresserad av att studera något som har med musik att göra. De kan vara helt olika och leda en in i olika karriärer, och det är därför väldigt viktigt att man ser till att man studerar rätt utbildning! I följande inlägg kommer du finna exempel på olika utbildningar som du kan plugga om du är intresserad av att jobba med musik för resten av livet.

Gymnasieutbildning

Om man redan i tonåren vet att man vill jobba med musik så kan man välja musiklinjen på gymnasiet. Det är dock inte alla gymnasieskolor som erbjuder detta, men man kan ju i värsta fall flytta på sig eller börja pendla om man känner att musik är ens stora passion i livet. Att plugga med andra som också älskar musik är ju också väldigt bra eftersom man kan inspirera varandra.

Musiklinjer på universitet

Om man kanske kommer på lite senare att det är musik som man vill arbeta med så kan man välja att läsa utbildningar på universitetet som har med musik att göra. Man kan studera allt ifrån musikhistoria till dirigent om man skulle vilja bli det. Dessa är dock väldigt olika varandra och det kan vara viktigt att man tar sig en funderare på vad exakt det är man vill bli “när man blir stor”.

Bli musiklärare

En del drömmer om att få undervisa musik, och då är det musiklärare man bör bli. Det finns olika sätt på hur man kan ta sig dit, men ett sätt är att man söker till lärarutbildningen och sedan väljer musik som inriktning när man väl studerat.

Studera ljudsättning och ljudteknik

Om man är intresserad av att plugga ljudsättning och ljudteknik så finns det flera olika utbildningar som man kan välja bland. Bland annat finns det faktiskt ett ingenjörsprogram för den som vill studera ljud. Man kan även studera linjer så att man blir producent om man tycker att det är kul att sitta i studion och coacha artister och musiker i hur de ska spela. Sedan ser man till att allting sätts ihop i en riktigt bra harmoni av toner.

Jobba med musik som eventkoordinator

Om din dröm är att jobba med att ordna konserter och festivaler så ska du studera event och marknadsföring. Det finns flera utbildningar runtom i landet där man kan studera detta. Det som är viktigt när man väljer är att det finns en bra praktisk del av programmet. När det kommer till att arbeta med events så är det väldigt viktigt att man skapar sig ett stort kontaktnät. Ibland kan det innebära sena kvällar på olika lokaler för att knyta de rätta vänskapsbanden.

flash-blog