Musik mot stress

Det är mycket som skall göras nuförtiden: jobb, intressen, familj, vänner, träning, resor, studier och en massa annat. Samtidigt så fullkomligen viftar experterna med illröda flaggor om hur viktigt det är att du sover ordentligt och inte stressar för mycket. Men hur ska du kunna klara det i dessa jäktiga tider? Lugn, bara lugn, det finns sätt att klara av stressen på och göra livet mycket lättare på och ett av de främsta är musik!

Musikens lugnande kraft

En av de stora känslo-influerande faktorerna i livet är musik då olika harmonier och tongångar radikalt kan påverka en individs humör och stressnivåer. Precis som en dansant poplåt kan få igång den tröttaste personen så kan en vacker ballad lugna ner oroliga nerver. Extra mycket hjälp kan du få om du har ett par bra hörlurar som å ena sidan låter dig njuta av din favoritmusik samtidigt som de stänger ute alla orosmoment, om än för några ljuvliga minuter.

Musik kan fungera som ett nästan meditativt sätt att ta en paus mitt i vardagen, och det är mycket nyttigt att ta sig en “tiominutare” här och där som en välgörande och välkommen metod att koppla ifrån lite grann. Med hjälp av hörlurarna kan du koppla av på arbetsplatsen, under studierna, pendlandet eller i kön i livsmedelsbutiken och med det få en mental vitaminkick och stärkare. Även om många experter rekommenderar musik som i sig är lugn, till exempel chill out låtar eller klassiska pärlor, så är det allra viktigaste att du väljer musik som du gillar och mår bra av.

Lyssna på din kropp

Om du känner att du lider av stress, som så många andra gör, så är det väldigt viktigt att lyssna på varningssignalerna. Olika människor upplever stress på olika sätt, men till de vanligaste symptomen hör rastlöshet, sömnsvårigheter, ångest och koncentrationssvårigheter. Generellt sett så är stress en nödvändigt funktion för alla människor då det är just stressen som får en person att koncentrera sina tankar och krafter liksom får fart på flyktfunktionerna i farliga situationer. Om en människa däremot går omkring med kronisk stress kan det leda till många allvarliga konsekvenser.

Stress handlar också om att planera väl och att inte skjuta upp allt för mycket, och återigen kan musiken komma som en välsignelse från ovan. Skjuter du alltid upp diskandet eller strykandet och med ångest ser berget av fat och kläder ständigt växa? Musik! Det kan låta för bra för att vara sant men faktum är att om du sätter klockan på en kvart och sätter på dig hörlurarna med precis den musik du gillar så kommer de tråkiga vardagssysslorna vara över snabbare än kvickt. Du kommer kanske till och med vilja fortsätta genom att förlänga lite extra. Att vakna nästa dag till ett nystädat hem kan utgöra en avstressande faktor i sig som inte är att förringa.

flash-blog